Udfordring: Hvis du selv ønsker eller bliver tvunget til at forlade lederjobbet og ’gå ned af karrierestigen’, hvordan håndterer du så bedst det og gør dig fri af din identitet som leder?
Af journalist Tina Juul Rasmussen // tina@juul-kommunikation.com
Sørg for at have en plan B for, hvad du vil i stedet, ha’ styr på din økonomi og tag samtalen med din partner, inden du tager beslutningen.
Sådan anbefaler Stig Kjerulf, erhvervspsykolog og Offentlig Ledelses fast coach, at du håndterer et eventuelt exit fra lederjobbet – uanset om det er frivilligt eller ej.
– Først og fremmest kræver det at være leder nogle særlige kompetencer, bl.a. at man kan løse opgaver gennem andre, både tæt på og langt væk. Og så er det en position man har fået, fordi man godt kan lide den. Derfor er mit råd altid til ledere, som forlader jobbet: Gå til siden eller op. Det kan være at engagere dig i frivilligt arbejde, sidde med i bestyrelser eller tage en specialistfunktion, hvor du bruger den uddannelse, du oprindeligt har. Se ikke på det, som om du går ned af stigen.
Mit råd til ledere, som forlader jobbet, er altid: Gå til siden eller op. Det kan være at engagere sig i frivilligt arbejde, sidde med i bestyrelser eller tage en specialistfunktion, hvor du bruger den uddannelse, du oprindeligt har. Se ikke på det, som om du går ned af stigen.
Nogle går tilbage til deres oprindelige fag
Stig Kjerulf har selv forladt en stilling som topchef for 2.000 medarbejdere og for at genoptage jobbet som selvstændig psykolog, hans oprindelige uddannelse, og har specialiseret sig i at coache og rådgive andre topledere.
– Og jeg kender andre, fx en chef i en naturstyrelse, som siden valgte at arbejde ude i naturen igen, fordi det giver bedre mening og trækker på de specialistkompetencer, man har i forvejen. Vigtigt er, at du ikke sidder og bliver bitter over den næste, som overtager dit job og i dine øjne laver en masse fejl.
Og nej, det er ikke nemt at efterlade lederidentitet på chefkontoret, bekræfter Stig Kjerulf.
– Du får et totalt identitetsskifte, som påvirker både dit eget og dine omgivelsers syn på dig. Og jo hørere op i ledelseskæden, du har siddet, desto sværere er det. Derfor er det selvfølgelig bedst, når du selv kan vælge tidspunktet. Men de fleste topledere bliver faktisk prikket og bedt om at gå. Det giver et kæmpe opsamlingsarbejde for sådan nogle som mig. Terapien tager lige så længe, som accepten af den nye situation tager.
Tænk over, hvad du vil med dit liv
Men uanset om det er frivilligt eller ej, kan du godt forberede dig, påpeger Stig Kjerulf.
– Du skal have en plan B sammen med din partner for, hvad I gør, hvis det sker. Du skal vide, hvad du har i banken, hvordan ser jeres økonomi ud, og hvordan påvirker det jeres livssituation. Her spiller alder også ind. Alle kan blive syge, men indtil vi fylder 45 år, er vi udødelige. Og er vi over 56 år, er chancerne for at få et tilsvarende lederjob ret små.
– Derfor handler det om at være bevidst om dine prioriteringer: hvad vil du med dit liv – og jo ældre du er – resten af dit liv. De tanker og samtaler kan du jo sagtens have, længe inden du evt. forlader et lederjob.
Mentalt skal du arbejde med at omdefinere din rolle. Har du selv taget valget, har du formentlig tænkt over, hvad du vil i stedet for.
– Nogle vælger at søge ud i samme type stilling, men måske et mindre sted. Andre vælger at supplere med uddannelse, gå selvstændig eller lign. Men uanset skal du igennem en krise, der handler om at acceptere situationen, din nye identitet osv., og det tager typisk nogle uger.