What’s hot: I Odsherred overvejer man at gøre arbejdsugen en dag kortere. Formålet er at udvide kommunens åbningstider og samtidig give medarbejderne mere frihed.
Af journalist Tine Sejbæk // tinesejbaek@gmail.com
Måske er den traditionelle fem dages arbejdsuge på 37 timer ikke længere noget, vi kan tage for givet. Fremtiden kan meget let byde på jobopslag med ordlyden: ”Antallet af timer, du arbejder – og hvornår – kan vi aftale nærmere”.
For det syder og bobler med forsøg, hvor man vender tingene på hovedet og skruer ned og op for arbejdstiden. Der er forsøg i Københavns Kommune med fleksibel arbejdstid, hvor medarbejderne kan gå op eller ned i tid – og tilsvarende i løn. I private virksomheder som IIH Nordic på Amager tilbyder man med succes en arbejdsuge på 30 timer. Med samme løn. Og i Sverige har man kørt flere – nogle knap så vellykkede – forsøg med nedsat tid. Frihed, fleksibilitet og større arbejdsglæde har været blandt målene.
Vi har mest haft øje for, at borgerne skulle have udvidet åbningstid – og at give medarbejderne større frihed inden for de 37 timer.
Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune
Overvejer fire dages arbejdsuge
Senest har borgmesteren i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (A), meldt ud, at de overvejer at afprøve en fire dages arbejdsuge – altså fire lange dage frem for fem kortere.
Hvorfor nu det?
– Dels oplever jeg, at en del arbejder hjemmefra eller har møder ude i byen om fredagen, så kontorene er affolkede. Samtidig vil vi gerne give borgerne udvidet åbningstid. De færreste kan bruge kommunens åbningstider mellem kl. 10-15. Derfor vil vi se på en model med længere åbningstider, og hvor medarbejderne samtidig kan få fordel af en forlænget weekend.
Så man skal ikke arbejde færre timer, men blot holde fri om fredagen?
– Vores idé har ikke handlet om nedsat arbejdstid. Vi har mest haft øje for, at borgerne skulle have udvidet åbningstid – og at give medarbejderne større frihed inden for de 37 timer.
Flere modeller i spil
I Odsherred er man bl.a. inspireret af den private virksomhed IIH Nordic, der har tilbudt medarbejderne fire dages arbejdsuge. Og ifølge borgmesteren synes medarbejderne i Odsherred, de nye takter er spændende. Han kan både forestille sig en fast lukkedag fredag og en model, hvor de ansatte, der vil, kan vælge at arbejde fire dage, mens andre gør, som de plejer.
– Vi har endnu ikke lagt os fast på noget, men ser på flere modeller. Og der er selvfølgelig oplagte ulemper. Hvis vi laver fire lange arbejdsdage, kan det være svært for enlige forsørgere eller par, hvor begge arbejder i kommunen, at hente børn. Og måske er det heller ikke hensigtsmæssigt, at vores familieafdeling har lukket tre dage om ugen. Derfor skal der kigges på forskellige ting, før vi bestemmer os.
Hvad, tror du, bliver positivt for medarbejderne ved fx en fire dages uge?
– Jeg håber på større arbejdsglæde og oplevelsen af mere fritid, siger Thomas Adelskov, der ikke lægger ikke skjul på, at han også satser på, at Odsherred bliver et mere attraktivt sted at søge job, fx for pendlere.
Fordele – og ulemper
Intet er besluttet endnu, men Odsherred har nedsat en arbejdsgruppe, hvor medarbejdere og ledere i løbet af 2018 skal nå frem til en farbar model.
– Men måske ender der med at være for mange forhindringer. Nogle bliver måske stressede af fire lange dage. Og får vi så mere sygefravær?
– For andre vil det være motiverende med en lang weekend. Og måske kan det vise sig, at man får mere fra hånden på fire dage end fem. Det er alle de sten, vi først skal have vendt, siger Thomas Adelskov, der endnu ikke har hørt om andre arbejdspladser, hvor man arbejder fire lange dage – uden at gå ned i tid.
Kilder: UgebrevetA4.dk, www.iihnordic.dk samt Jyllands-Posten Finans.