udgives i samarbejde mellem

Nogen skal jo også passe på os ledere. Annette Lyngs Jensen, ledende lægesekretær

Nogle skal også passe på os ledere

Det er thumbs up fra ledende lægesekretær Annette Lyngs Jensen, som har testet et af de nye værktøjer, der skal styrke offentlige lederes psykiske arbejdsmiljø. Det gav hende et legitimt rum at tænke over og tale om udfordringer i – også med sin nærmeste leder.

Af journalist Tina Juul Rasmussen //tina@juul-kommunikation.com

Selvom man som Annette Lyngs Jensen, ledende lægesekretær på Kolding Sygehus’ afdeling for kvindesygdomme og fødsler, har været leder i mange år, kan man stadig godt være usikker på, om man gør tingene godt nok eller får grebet alle de bolde, som flyver rundt i luften. 

– Jeg har været leder siden 2002, men derfor kan jeg da stadig godt tvivle på mig selv af og til, og det tror jeg også andre ledere gør. Derfor bruger mange jo også supervision og coaching, og derfor er det vigtigt, at der bliver sat fokus på vores – ledernes – psykiske arbejdsmiljø. 

Satte tid af til refleksion

Det er præcis formålet med tre nye ledelsesværktøjer fra BFA Velfærd og Offentlig Administration. Værktøjerne har afsæt i en undersøgelse af lederes psykiske arbejdsmiljø.

Det første af de tre værktøjer handler om at styrke dialogen med sin nærmeste leder, og det har Annette Lyngs Jensen været med til at teste i pilotfasen. Hun gik ifølge eget udsagn slavisk frem efter anvisningerne, og første skridt var at besvare en række spørgsmål om hendes eget lederskab.

– Jeg satte tid af til det, og det tvang mig til at tænke over, hvad jeg havde på hjerte, som jeg gerne ville tale med min nærmeste leder om. Jeg havde på forhånd inviteret hende til en dialog om det. Så jeg gennemgik spørgsmålene fra en ende af for mig selv – og allerede det første spørgsmål om, hvilke ledelsesopgaver der var de vigtigste for mig det næste halve år, og hvilke forventninger jeg har til mig selv i den forbindelse, satte jo tanker i gang.

”Jeg satte tid af til det, og det tvang mig til at tænke over, hvad jeg havde på hjerte, som jeg gerne ville tale med min nærmeste leder om”.
ANNETTE LYNGS JENSEN, LEDENDE LÆGESEKRETÆR PÅ KOLDING SYGEHUS
 


Styr på rolle, opgaver og proces

Annette Lyngs Jensen er mellemleder med rigtig mange opgaver. En af de større er at være tovholder på at implementere et nyt elektronisk patientjournalsystem i løbet af de næste ni måneder i samarbejde med både sin egen faggruppe lægesekretærerne, men også andre faggrupper i afdelingen. 

– Så jeg har haft brug for at afklare min rolle og mine opgaver, få styr på processen og på kommunikationen – samtidig med, at jeg stadig skal være en god leder for min afdeling. Værktøjet fik mig til at skærpe mit fokus og komme et spadestik dybere i tankerne om hele projektet. 

Dialogen med Annette Lyngs Jensens nærmeste leder forløb også godt. Sammen udfyldte de et såkaldt ’aftaleark’ om, hvad Annette Lyngs Jensen skal nå i mål med det næste halve år, og ikke mindst hvad der er vigtigt for at styrke hendes eget psykiske arbejdsmiljø.

– Det føltes hjælpsomt, fordi det blev legalt at sige, at jeg føler mig presset fra mange sider. Men også, at jeg ved, jeg selv har en ledelse, som bakker mig op, har tillid til mig og støtter mig i mine beslutninger. Det var godt at få det italesat. Nu ved jeg også, at jeg har et rum, hvor jeg kan gå hen og læsse af. Det er rart. 

Vil anbefale andre at bruge værktøjet

Hvad synes du om selve værktøjet? 

– For mig var det et godt værktøj, fordi det som sagt tvang mig til på den gode måde at sætte tid af til at reflektere over nogle ting. Det kræver ikke den store videnskab at bruge det, og det skal det heller ikke, for så lander det i skrivebordsskuffen. Så jeg vil ikke tøve med at anbefale det til andre. 

Hvorfor er det godt med sådanne værktøjer som leder? 

– For mig handler det om, at det gør det legalt at tage fat i ledernes psykiske arbejdsmiljø. I det daglige har vi meget fokus på medarbejdernes. Men vi er jo også medarbejdere. Plus at jeg ikke som leder behøver at have det dårligt over at sige højt, hvis jeg føler sig presset – eller være bange for at fremstå som ’svag’. Jeg kan invitere min leder ind til en dialog – ikke fordi jeg er svag, men fordi nogle også skal passe på mig. Og det er bare nemmere at gøre med et værktøj i hånden. Så jeg har faktisk sendt værktøjet videre til vores arbejdsmiljøorganisation og vil også præsentere det på et kommende topmøde i Det Nationale Lederråd (for ledende lægesekretærer, red.).

Scroll to Top