udgives i samarbejde mellem

Næsten hver anden leder sover dårligt

Næsen halvdelen af HK Kommunals ledere har søvn-problemer på grund af stress. Heldigvis er der gode råd at hente.

Af journalist Lotte Winkler//mail@winklers.dk

Stress ødelægger nattesøvnen, og det kender offentlige ledere alt til. Ifølge en ny personalepolitisk undersøgelse, som Epinion har gennemført for HK Kommunal, har næsten halvdelen af de 241 spurgte ledere og chefer haft  svært ved at falde i søvn eller vågner mange gange i løbet af natten. Hele 47 procent svarer, at de det seneste år har oplevet søvnproblemer, og at stress på arbejdspladsen er årsagen.

– Det lyder af mange, men egentlig er tallet ikke overraskende. At være offentlig leder i dag er en kompleks opgave, og det kan være svært at få enderne til at hænge sammen. Det kan hurtigt gå ud over nattesøvnen. Det vigtigste er, at de søvnløse nætter ikke kommer i overtal, for så bliver situationen kritisk, siger lederkonsulent Mette Marie Langenge fra HK Kommunal.

Heldigvis er der muligt gode råd at hente mod søvnløshed. Forfatter til ”Søvnkuren” og specialist i stress og ledelse, Lis Lyngbjerg, rådgiver dagligt ledere, der frygter, at stress vil sende dem ud i en sygemelding.

– Stress går altid ud over nattesøvnen. Og man kan ikke komme ud af stress, hvis man ikke sover godt. Det to ting hænger uløseligt sammen, siger hun.

Sov dig fri af stress

Ifølge Lis Lyngbjerg kan mange stressede ledere undgå at bukke under, hvis de får styr på nattesøvnen. Og hun taler af erfaring. Ud af de 40 sparringsforløb, hun har gennemført, var 27 ledere eller medarbejdere i risiko for en  langtidssygemelding. De 21 (77 pct.) var uden for risiko efter to-tre uger – især fordi søvnen kom på plads:

– Søvnen er helt afgørende, så den bedste måde at passe på sig selv i en presset periode er at sikre, at søvnen fungerer – eller kommer til det igen, siger Lis Lyngbjerg.

 

Stress går altid ud over natte–søvnen. Og man kan ikke komme ud af stress, hvis man ikke sover godt. Det to ting hænger uløseligt sammen.
Lis Lyngbjerg, stressekspert

 

Fakta: Sådan får du bedre søvn

1.    Kend dit søvnbehov. Mange tror fejlagtigt, at de kun har brug for seks-syv timers søvn i døgnet, fordi det er normen. Men søvnbehov er genetisk bestemt, og nogle har brug for mere. Prøv dig derfor frem. Sæt din nattesøvn op med en time i en uges tid. Forskellen vil være så stor, at du ikke vil være i tvivl.

2.    Luk dagen ned – tøm hovedet ved at skrive ned, hvad du skal huske næste dag. Hjernen registrerer, at du har styr på det, og du sover bedre.

3.    Slap af om aftenen. Lad din hjerne holde fri fra opgaver og problemer efter kl. 20 og lav noget rart og afslappende i stedet.

4.    Stå op, hvis du ikke kan sove efter 10-15 minutter. Gå ind i et andet rum, læs avis, gæt kryds-og-tværs, læg puslespil eller ked dig. Når du bliver døsig og gaber igen, går du i seng og lægger dig til at sove. Kan du stadig ikke falde i søvn, gentager du seancen. Der vil ofte ikke gå mere end 1-2 nætter, før du falder hurtigere i søvn.

5.    Gør soveværelset til et rart sted. Ryd op og gør rummet hyggeligt, så du glæder dig til at komme i seng. Sov gerne køligt (17-18 grader), og på en madras, der passer dig.

 

Kilde: Lis Lyngbjerg. Læs flere gode råd, fakta og få redskaber om søvn her http://lyngbjerg.dk/nyheder/42-sovn-og-ledelse-redskaber-rad-og-masser-af-viden

Scroll to Top