udgives i samarbejde mellem

Intuition i ledelse: Tør du stole på din mavefornemmelse?

At bruge sin intuition som leder anses ikke for at være lige så stuerent som at forlade sig på fakta, målinger og evidens. Men begge dele er nødvendige lederkompetencer, og intuition er reelt den højeste form for intelligens, vi som mennesker og fagpersoner kan besidde. Det kræver både målrettet træning og mod at høste gevinsterne af at være en intuitiv leder.

Af Mette Møller

Genkender du følelsen af at sidde i en beslutningsproces, hvor alle analyser og fakta taler for en bestemt retning, men mavefornemmelsen peger den stik modsatte vej? Har du været i en rekrutteringsproces, hvor kandidaten på papiret har alle de rigtige kvalifikationer samtidig med, at du har en urolig følelse af, at noget er galt? Har du i en weekend oplevet at få en pludselig indskydelse om noget forestående, som viser sig rigtigt om mandagen, når du møder ind? 

Hvis du som leder af og til kan mærke en stærk intuition i forhold til beslutninger, som viser sig at holde stik, har du som de allerdygtigste ledere en metakompetence, du med stor fordel kan udvikle videre på og arbejde med i dit personlige lederskab. Den hedder intuition.

Intuition i beslutninger

På ledelsesgangen hersker ofte en kultur, hvor fakta, dokumentation og evidens er det eneste sikre og bærende fundament i beslutningsprocesser. Begreber som intuition og mavefornemmelse, der ikke kan forklares med modeller og rationale, bliver tit fejet af bordet som useriøse, luftige og følelsesbetonede. De efterspørges slet ikke.

Hvis vi tør være mere åbne for den metakompetence, som intuition er, kan vi som ledere inddrage flere aspekter i en beslutningsproces end data, fakta og evidens kan give os. Og vi kan bevare troen på vores egen og andres dømmekraft og mod til at vurdere og handle.
METTE MØLLER, selvstændig erhvervspsykolog, ledelsesrådgiver og forfatter

Spørgsmålet er imidlertid, om ikke intuition bør være del af det gode fundament for beslutninger – fremfor kun den rationelle tilgang? Kan der med andre ord ligge en styrke i at være i kontakt med fornemmelser og intuition og være åben for andre typer af information i beslutningsprocesser?

Noget tyder på det, hvis vi tør lytte til tendenserne i moderne ledelse og til erfaringen. Moderne ledelse kræver mod til at lytte til mange ting samtidigt og at turde bruge det intuitive kompas. Som ledere kommer vi ofte i situationer, hvor vi skal trække på evner, vi ikke kan forklare, men som alligevel hjælper os i ledelsesopgaven. Her forsøger mange at skjule, hvor meget de reelt bruger intuition i ledelse, måske fordi de er usikre på, hvordan intuition fungerer og hvilke mavefornemmelser, der derfor kan være de rigtige at følge. 

Er evidens et sikkert nok grundlag?

Som erhvervspsykolog og ledelsesrådgiver i 30 år har jeg haft samtaler med tusindvis af ledere og ved derfor, at mange er bange for, at intuition ikke er ’fint nok’ og ikke virker så tjekket og korrekt som at kunne måle, veje og føre bevis. Intet kunne være mere forkert og ærgerligt. For begge dele er helt nødvendige lederkompetencer, og intuition er reelt den højeste form for intelligens, viden eller faglighed, vi som ledere og fagpersoner kan besidde. Det har bl.a. læringsteoretikerne Dreyfus & Dreyfus lært os. Intuition er blot en før-bevidst, kropslig og eksistentiel vidensform og derfor vanskelig for os at beskrive med ord. Et ordløst sprog, som allerede er opfanget og forstået af kroppen, men endnu ikke bevidstgjort i vores tanker.

Lad det være sagt med det samme: Intuition og mavefornemmelser erstatter på ingen måde præcise målinger, lovgivninger, som skal følges, klienters og patienters tilstande, som skal behandles, eller budgetter, som skal afstemmes. Målinger, compliance og KPI’er er afgørende nødvendige.

Hvordan opleves intuitive ledere?


Intuitive ledere er:

– Nysgerrige. De er åbne for og søger andres perspektiver som en helt naturlig tilgang i tilværelsen.

– Tør bruge deres egen mavefornemmelse og sige højt, at de gør det, men er ikke optaget af at få ret eller af at være ’den bedste’. De er villige til at forfølge deres mavefornemmelse men også villige til at slippe den igen, når de har undersøgt sagen nærmere.

– Vil i høj grad være drevet af meningsfuldhed, formål og det at gøre en forskel frem for at være fikseret på målsætninger, hierarki og magt.

– Har en høj grad af selvindsigt. De er bevidste om deres naturlige og personlige lederskab og selvudvikling og kender ofte og er opmærksomme på egne styrker og svagheder. De har modet til at vise sig sårbare og italesætte egne svagheder og på den måde skabe en tillidsfuld kultur, som kan gribe intuitionen i tide.

Kilde: Mette Møller, erhvervspsykolog og ledelsesrådgiver

Intuition supplerer det rationelle

I tillæg hertil er intuition evnen til at forstå noget umiddelbart uden at gøre brug af bevidst tænkning. Det er en evne til at vide, hvordan ting skal håndteres uden at kunne forklare, hvorfra vi ved det. Derfor skal intuition forstås som en supplerende evne til det rationelle – når vi kan fornemme en anden retning end den, tallene giver os, når vi kan læse imellem linjerne og opsnappe det usagte i processer, når vi kan fange uventede åbninger og omsætte dem ind i en given kontekst.

Hvis vi tør være mere åbne for den metakompetence, som intuition er, kan vi som ledere inddrage flere aspekter i en beslutningsproces end data, fakta og evidens kan give os. Og vi kan bevare troen på vores egen og andres dømmekraft og mod til at vurdere og handle.

Under COVID-19-pandemien blev det umålelige hverdag for mange af os og særligt i kriseledelse så vi tydeligt, hvem der turde bruge intuition. De ledere, som bedst navigerede under pandemien var som udgangspunkt dem, som havde basis for ret ubesværet at samle organisationen og bringe idéer til bordet, lytte til idéer og uddelegere. Det blev en anledning til ikke kun at tænke i midlertidige lappeløsninger, men til at tænke helt nyt. Og de lod i høj grad intuitionen komme med svarene på, hvad dette nye mon kunne være.

Træn din intuition

Hvordan kommer jeg så i gang med at bruge min intuition mere bevist, tænker du måske? Som anden al træning af kompetencer kræver det en seriøs og systematisk indsats at oparbejde din intuitive kompetence. Du skal arbejde med et andet mindset, hvor åbenhed for sammenhænge, værdier og formål er i centrum.

Set fra et psykologisk perspektiv er det vigtigt, at du som intuitiv leder øver dig i at adskille dine egne usikkerheder og præferencer, fx kontrolbehov, konfliktskyhed, ubeslutsomhed eller frygt og i stedet trække på din nysgerrighed, dit mod, dine iagttagelser, sansninger og erfaringer. Ellers risikerer du, at intuition forveksles med en personlig dagsorden, som ikke er hensigtsmæssig for processen.

3 gode råd til at bruge intuition i ledelse


1. Du skal tro på, at mennesker kan og ved mere, end vi tror, og at det er din opgave som leder at åbne for det både i dig selv og i andre.

2. Du skal have faglig viden om intuition, så du kan skelne skidt fra kanel.

3. Du skal udvise mod og turde gå nye veje, inden de er gennemtestede.

Kilde: Mette Møller, erhvervspsykolog og ledelsesrådgiver

Hvis du fx er konfliktsky, og en beslutning potentielt rummer konfliktstof, nytter det ikke at overhøre din intuition af frygt for det svære. Intuition kan også forveksles med personlige bias. Her kræver det, at du som leder er bevidst om dine personlige bias, kan sætte dig ud over dem og ikke forveksle dem med intuition. Bias og intuition er to vidt forskellige ting.

Nulfejlskultur hæmmer nytænkning

En intuitiv leder vil ofte, især i begyndelsen af sin ledelsesrejse, træffe beslutninger, som kan vise sig at være forkerte. Det er et vilkår for alle, når man vil udvikle særlige kompetencer. I nogle situationer kunne fejlslagne beslutninger naturligvis være undgået med tilbundsgående analyse. Men en dominerende nulfejlskultur, hvor man hellere trækker beslutningsprocesser i langdrag frem for at risikere en forkert beslutning, skaber grobund for utryghed, hvor medarbejdere bliver afventende frem for proaktive og innovative. Og hvor man hellere forsøger at skjule fejl fremfor at lære af dem. En nulfejlskultur rummer i høj grad risiko for, at du som leder ikke kan eksperimentere og udforske nye veje at gå.

Bliver lettere at lede

Med andre ord kræver det en indsats at træne og kvalificere din intuition. Min erfaring er, at til gengæld bliver afkastet og ”letheden” i beslutningsprocesser så meget desto større og skaber større tryghed i organisationen. Det bliver ganske enkelt lettere at lede. Styrken er, at den intuitive leder har tillid til egen dømmekraft og intuition og tør at følge den, selvom den rummer mulighed for at ramme uden for skiven. Det kræver mod at træde ud i usikkerhed og prøve kræfter med intuitionen. Samtidig er det en stor glæde og rigdom, når isen holder, og alle kommer tørskoet i land på den anden side – berigede, bestyrkede og lettede.

METTE MØLLER

Mette Møller er selvstændig erhvervspsykolog, ledelsesrådgiver og forfatter. Hun har specialiseret sig i intuition i ledelse, er specialistgodkendt i ledelse af forandringer, kreativitet og innovation. Hun er bestyrelsesmedlem i en række organisationer og har gennemført lederuddannelsen Strategisk Design fra Designskolen i Kolding.

Scroll to Top