Gladere medarbejdere og mere tilfredse borgere er målet med at indføre en firedages arbejdsuge i Odsherred. Man ser sig selv som foregangskommune og forventer, at øget fleksibilitet i det offentlige bliver normen fremover.
Af journalist Tine Sejbæk | tinesejbaek@gmail.com
Det her bliver standard i Europa om ti år, siger Odsherreds kommunaldirektør Claus Steen Madsen. Og her tænker han ikke nødvendigvis kun på at arbejde fire dage om ugen. Men også på den større fleksibilitet og dét i højere grad at have fokus på opgaven end på, hvor mange timer de ansatte befinder sig på arbejdspladsens matrikel.
Når Odsherred Kommune i september starter sit treårige forsøg med en firedages arbejdsuge for de 300 administrative medarbejdere på rådhuset, er det både for at skabe en mere attraktiv arbejdsplads og øge serviceniveauet for borgerne.
– Efter at borgmesteren og jeg først havde talt om ideen, begyndte vi at se på forskningen bag. Vi kom frem til, at uanset hvad, så er det godt for sjælen at restituere sig i tre dage, for så kan man bedre arbejde de andre fire dage, siger Claus Steen Madsen og tilføjer:
– Når vi kiggede os omkring, kunne vi også se, at der alligevel ikke var mange på arbejde om fredagen. Og at vi ved at holde lukket fredag kunne skabe mere tilgængelighed for borgerne de andre fire dage.
Fordeler selv arbejdstiden
Med den nye model bliver det fleksibelt, hvornår man arbejder. Arbejdsugen vil stadig være på 37 timer, men fordelt på 35 timer plus to timer til kompetenceudvikling. De 35 timer kan fx fordeles på 9-10 timer torsdag og tre gange otte-ni timer de første tre dage.
Kompetenceudviklingen – som ansatte ikke skal dokumentere brugen af – kan fx bestå i at læse noget lovstof eller se TV fra et byrådsmøde. Den tid kan man lægge hjemme, hvornår man vil.
Claus Steen Madsen forklarer, at man i kommunen har brugt virkelig meget tid på at tale om, hvordan det praktisk skal lade sig gøre.
– Jeg tror, at folk er blevet mere rolige med det, der skal ske. Nogle har været bekymrede over, hvordan det skal hænge sammen for dem. Men i et team på fx otte medarbejdere kan man fordele tiderne: Nogle har små børn. Nogle står tidligt op, andre sent. Behovene går nok op inden for gruppen, siger han og pointerer, at man i øvrigt godt må levere arbejde hjemmefra på en fredag.
– Men vores ønske er, at flere og flere holder fri.
Hvis jeg i morgen foreslog, at vi fremover ikke har møder på over en halv time, at vi holder møderne stående, og at der ikke serveres kaffe til – så tror jeg, vi straks vandt to timer om ugen.
Kommer også til kommunens øvrige ansatte
Claus Steen Madsen mener, at det er vigtigt, at man også i det offentlige afprøver nye tiltag.
– Generelt er det, som om alting kan lade sig gøre i det private, men det er vigtigt, at man, også i det offentlige, afprøver ting, der skaber mere balance mellem arbejdsliv og privatliv.
Odsherred Kommune har i alt 2.700 medarbejdere. De 300 sidder på rådhuset, mens resten geografisk befinder sig andre steder. Kommunen arbejder med også at skabe nye og fleksible modeller for disse medarbejdere.
Tror du, de ansatte reelt kommer til at arbejde mindre – eller mere?
– Jeg tror, vi kommer til at arbejde bedre. Hvis jeg i morgen foreslog, at vi fremover ikke har møder på over en halv time, at vi holder møderne stående, og at der ikke serveres kaffe til – så tror jeg, vi straks vandt to timer om ugen. Vi skal støtte hinanden i at finde løsninger, så vi ikke spilder hinandens tid. Og så kan tingene godt lade sig gøre på fire dage, siger Claus Steen Madsen.