udgives i samarbejde mellem

Fremtidens beskæftigelsesindsats: Det mener HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening

Anbefalingerne fra ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats møder både ros og kritik hos de to organisationer, som udgiver Offentlig Ledelse.

Kasper Ejlersen, næstformand i HK Kommunal:

– Det er et mærkeligt sted at starte med at reformere et område – at skulle spare tre mia. kroner – svarende til 3.500 årsværk. Det er immervæk noget, vi i HK Kommunal kommer til at mærke, og som vi ser med stor bekymring på, hvis det står til troende. Når det er sagt, vil jeg gerne kvittere for det store arbejde, ekspertgruppen har lavet.

– Frisættelse er et utroligt spændende begreb, men hvordan sætter vi kommunerne – og borgerne – fri og skaber mest mulig kvalitet – samtidig med at vi potentielt rundbarberer et helt system? Det kommer vi til at gøre alt, hvad vi kan, for at påvirke, så vi hjælper alle de ledere og medarbejdere, som hver dag gør en jættegod indsats. Og jeg kan være bekymret for, at de kommer til at arbejde tre gange så meget, hvis besparelserne gennemføres.

– Meget af det, som foregår på området i dag, fungerer jo godt. Virksomhederne er overordnet set tilfredse, borgere også – det er vigtige elementer at tage med. Så man kan også spørge, hvorfor det er nødvendigt at transformere et helt system og starte forfra? Vi må ikke skylle mange års godt arbejde ud med badevandet.

– Jo, der er også ting, som skal lukkes ned og laves om, fx antallet af målgrupper og ydelser. Det har ikke fungeret godt. Og jo, den enkelte kommune og det enkelte jobcenter har en unik viden om, hvad lige præcis deres borgere har brug for. Men det er samtidig vigtigt at sikre, at uligheden ikke vokser med nye strukturer og regler. Du skal stadig være sikret samme hjælp i den ene kommune som i den anden. Den dialog skal vi have.

Signe Færch, forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening:

Er helt på linje med Kasper Ejlersen fra HK Kommunal. Regeringens ønske om store besparelser og 3.500 færre årsværk
risikerer at torpedere potentialet i frisættelsen, advarer hun.

– Ekspertgruppen udstikker den rette kurs med anbefalinger om højere faglighed og større tillid til socialrådgiverne og borgerne. Men besparelserne betyder 3.500 færre årsværk. Derfor er der en kæmpe risiko for, at den enkelte socialrådgiver får ansvaret for endnu flere borgere og dermed endnu ringere mulighed for at hjælpe dem godt i arbejde, siger hun i en udtalelse på socialraadgiverne.dk.

Bekymringerne til trods roser hun flere af ekspertgruppens anbefalinger, bl.a. en reduktion i antal målgrupper og større handlefrihed til den enkelte socialrådgiver:

– Det er tiltrængt, men det kræver også, at vi får nogle forsvarlige rammer, siger hun og fremhæver forslaget om en ny fremdriftsgaranti, som skal forhindre stilstand i borgernes sager.

– Kommunerne skal ikke have lov til at overlade borgerne til sig selv uden støtte, indsatser og fremdrift. Hvis forslaget om en fremdriftsgaranti udformes rigtigt og kombineres med et krav om lavere sagstal for medarbejderne, så kan det blive en god hegnspæl og
en fornuftig grænse for frisættelsen.

Scroll to Top