Folkemøde: We instead of me

Hvad ville der ske, hvis en kommunal topleder og en erhvervsleder byttede job – kunne de lære noget af hinanden? Det testede KL, som havde inviteret borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus og direktør for Siemens i Danmark, Jukka Pertola, til at tale lederskab på Folkemødet.

Tekst og foto: Tina Juul Rasmussen // tina@juul-kommunikation.com

Aarhus Kommune har 23.000 medarbejdere og 330.000 borgere. Så borgmester Jacob Bundsgaard tænker strategisk, når han taler ledelse. Siemens har 10.000 medarbejdere i Danmark og 120 år på bagen. Hvad mon der ville ske, hvis borgmesteren og direktøren byttede job?

Jacob Bundsgaard hev en lille fodbold op af lommen som symbol for sin tilgang til ledelse:
– Jeg er på mange måder holdkaptajn. Jeg sætter retning og træffer beslutninger, men jeg betragter også ledelse som et holdspil, hvor jeg nok ville være libero, hvis jeg skulle placere mig selv i en position.

Jukka Pertola viftede med en vandpistol fra Black & Decker.
– Jeg ser ledelse som en have. Den kræver pleje, styring og af og til må man skære lidt ned for at få solen ind.

Virksomheder er mere ligetil
Fælles for de to var et ønske om at levere resultater og skabe forandring for de mennesker – kunder og borgere – de leverer ydelser til. Men er det anderledes at drive en virksomhed end en kommune?

– Jeg tror, at kommunen er mere kompleks, mens en virksomhed nok er straight forward … vi har også brug for demokrati, men nok ikke helt på samme måde som kommunen, mente Jukka Pertola.

Jacob Bundsgaard:
– Jeg har ikke prøvet at drive en stor virksomhed, men det vanskelige i en kommune er, at der er så mange bundlinjer. Mange aktører, som skal have indflydelse, og politiske processer, som tager tid, og som gerne skulle være legitime, når de kommer ud. Så jeg kan være lidt misundelig på dem i de private virksomheder. Det virker mindre kompromissøgende. Omvendt er det det hele værd, når vi lykkes med at skabe gode rammer og forandre menneskers liv.

”We instead of me.” Det har jeg styret efter i mange år.
Jukka Pertola, CEO i Siemens, Danmark

Vi sætter aftryk
Hvad kunne du bringe ind i den private virksomhed fra din kommunale verden og omvendt, blev de to ledere spurgt:

– At man skal være bevidst om, at man sætter et aftryk med den store samfundsmæssige rolle, man spiller, mente Jacob Bundsgard, mens Jukka Pertola ville give effektiviteten et skud for boven:

– Vi kan ikke antage, at vores kunder vil betale mere hvert år, så vi arbejder hele tiden med at forbedre effektiviteten. Vi laver 9.000 opfindelser om året, så på mandag skal der være 40 nye opfindelser. 80 pct. af de produkter, vi sælger om fem, år findes ikke i dag. Det kunne jeg måske bidrage med til en kommune.

– Ja, der er helt sikkert noget af den tækning, der kunne bruges i den offentlige sektor, medgik borgmesteren, som også drømte om at kunne træde et halvt skridt tilbage og mere give plads til medarbejdernes og borgernes kreative kræfter.

– Som borgmester er der rigtig mange øjne rettet mod dig. Når der opstår et problem, skal du meget gerne være løsningen. Men sådan er det ikke altid – ofte er løsningen ude hos medarbejderne, så jeg kunne tænke mig, at vi turde være i løsningsfasen lidt længere. Det kræver mod og risikovillighed.

Læg ansvaret ud
Hvor vigtigt er det at lægge ansvaret fra sig og lade andre komme til, ville moderatoren høre Siemens-direktørens bud på:

– Det er meget vigtigt. Jeg er ikke ekspert i ret meget i vores virksomhed, det er andre bedre til. Jeg skal skabe rammerne for dem, og det gør jeg. Så: ”We instead of me.” Det har jeg styret efter i mange år.

– Den tager jeg med hjem – we instead of me, sagde Jacob Bundsgaard.

Scroll til toppen