udgives i samarbejde mellem

Flyt fokus fra din alder til din værdi

Flyt fokus fra din alder til din værdi

Du skal have attitude, når du søger nyt job. Vise, at du er nysgerrig, kan tilføre værdi til en kommende arbejdsgiver og være bevidst om, hvad du er god til. Og ikke opgive tanken om et jobskifte på grund af alder, hvis dine kompetencer matcher jobprofilen, siger to erfarne rådgivere fra HKs Karrieretelefon.

Af journalist Tina Juul Rasmussen | tina@juul-kommunikation.com | Foto: Tom Ingvardsen

Det sker ikke sjældent, at rådgiverne på HKs Karrieretelefon får en leder eller chef i en moden alder i røret, der beder om sparring i jobsøgningen. For er han eller hun ikke lidt for gammel til at søge nyt job, hvis dåbsattesten siger +55 år?

– Taler vi med en leder, som selv bringer alder op i samtalen, flytter vi vedkommendes fokus til det, vi mener, er det afgørende, når du søger et nyt lederjob: Er dine kompetencer opdaterede og matcher de det job, du vil søge? Hvilke holdninger og værdier repræsenterer du som leder – og vil du kunne trives med din lederrolle i en ny stilling, siger Tine Asmussen, som sammen med kollegaen Nanna Heinø Mortensen har både års erfaring og speciale i at rådgive ledere i Karrieretelefonen.

– Det handler om at flytte fokus, både hos dig selv og hos en mulig arbejdsgiver til, hvilke behov du kan være med til at dække hos dem.
TINE ASMUSSEN, KARRIEREVEJLEDER I HK’S KARRIERETELEFON



Fortæl den gode historie

Når de maner ‘det med alder’ i jorden som et selvstændigt benspænd for modne ledere, handler det ikke om at være berøringsangst.

– Vores vejledning handler om på en konstruktiv måde at få den enkelte leder til at forholde sig proaktivt til sin jobsøgning – uanset alder. Vores opfordring er derfor: Stå ved, hvem du er, stå ved din alder og hold fast i, at du er åben for ny læring. Og gør det meget klart, hvad du bidrager med i stillingen. Det afgørende vil altid være, om din profil og kompetencer matcher jobbets krav og profil, siger Nanna Heinø Mortensen.

Al jobsøgning handler i bund og grund om at gøre helt tydeligt for dig selv og en kommende arbejdsgiver, hvad du er særlig god til, og hvad du kan bibringe det næste lederjob, pointerer hun.

– Selvfølgelig har 30 års erfaring som leder også værdi, men tænk hellere: Hvad er jeg særligt god til, og hvilken værdi kan jeg skabe for en ny organisation med mine kompetencer. Og ikke mindst: Hvad ønsker jeg selv, at mit næste lederjob skal rumme? Det er vigtigt, at du fokuserer på det, der trækker dig i retning af det nye job – uanset hvor erfaringsrig du er.

Ingen orker at høre lange historier

For det er – desværre – ikke interessant at høre lange beretninger om, hvad du har bedrevet som leder de seneste 30 år. Eller endnu værre: hvad du gerne vil væk fra. Og slet ikke: at du har blikket fæstnet på dit otium i horisonten og egentlig bare skal have dine sidste år på arbejdsmarkedet til at gå så godt og hurtigt som muligt.

Vores opfordring er derfor: Stå ved, hvem du er, stå ved din alder og hold fast i, at du er åben for ny læring. Og gør det meget klart, hvad du bidrager med i stillingen.
NANNA HEINØ MORTENSEN, KARRIEREVEJLEDER I HK’S KARRIERETELEFON



– Det handler om at flytte fokus, både hos dig selv og hos en mulig arbejdsgiver til, hvilke behov du kan være med til at dække hos dem.

– Det handler om at flytte fokus, både hos dig selv og hos en mulig arbejdsgiver til, hvilke behov du kan være med til at dække hos dem. Du skal altså kunne lytte aktivt til, hvad de har brug for. Og du skal være sulten på det nye. Det er forskellen mellem at sidde i hjemmesko og joggingtøj og så være oppe på stilethælen. Det handler om din attitude, siger Tine Asmussen.

Det samme gælder, hvis du overvejer at søge ud af ledelse og fx tilbage til dit oprindelige fag, hvis du har sådan et. Her er det selvfølgelig særligt vigtigt at signalere, at du er parat til at omstille dig, kan parkere chefstolen ved skrivebordet og er interesseret i at lære nyt.

– Men her kan også være tale om et identitetsskifte. For nogle kan fortællingen komme til at handle om, at man går ‘ned’ i niveau og prestige. Så det er vigtigt, at skiftet er et tilvalg af noget, du kan få mere af, noget som trækker i dig. Og så skal du have gjort dig dine overvejelser om løn og anciennitet, så det ikke kommer bag på dig til samtalen, lyder anbefalingen fra de to karriererådgivere.

FAKTA

3 gode råd til dit jobsøgende mindset


1. Vær helt klar på din motivation for at søge jobbet. Den skal være målrettet mod den organisation, det ledelsesniveau og -rolle, du søger. 
2. Sæt dig ind i organisationens behov og undersøg, hvor dens fokus er lige nu, fx bæredygtighed, digitalisering osv., så du kan byde relevant ind. 
3. Kom ind til samtalen som et menneske. Hvilke holdninger, værdier og forventninger har du til jobbet og kollegaskabet? Det har betydning for et godt jobmatch. 

KILDER: Tine Asmussen og Nanna Heinø Mortensen, HK’s Karrieretelefon

FAKTA

Ny bog: Genstart din karriere efter de 50


“Når jeg rådgiver mine kunder, er et af mine første spørgsmål altid: ‘Hvad er din stærkeste følelse, når du åbner døren til din arbejdsplads om morgenen?’. Det er ikke så meget selve de sætninger, der bliver formuleret i responsen, der er interessante. Det er pausen og antallet af vejrtrækninger”.

Sådan skriver ledelsescoach og tidligere tv-journalist Palle Steffensen i sin bog: Genstart din karriere efter de 50. Med afsæt i både egne erfaringer og fra sit arbejde med at rådgive, bl.a. ledere om job- og livsskifter sidst i karrieren, deler han ud af gode råd om overvejelser, strategier og konkrete handlemåder til dig, der går med tanker om et job- eller karriereskifte efter et halvt århundredes levet liv. Genstart din karriere efter de 50 af Palle Steffensen.
Forlaget Momenta, 2021.

Scroll to Top