udgives i samarbejde mellem

Vellykket diversitet begynder hos lederen

Stigende forskellighed blandt medarbejderne i det offentlige stiller krav om en mere inkluderende og psykologisk tryg arbejdsplads. Chefkonsulent i Aarhus Kommune Vibeke Jensen deler her sine erfaringer med at håndtere denne forskellighed bedst muligt.

Af journalist Annette Aggerbeck  //  annette@aggerbeck-kommunikation.dk

Det er opløftende, at flere mennesker får plads på arbejdsmarkedet i dag, også selv om det for nogle kun er på få timer og under særlige vilkår. Det handler om at finde den rette balance i hverdagen, hvor leder og medarbejdere kan rumme andre og se, hvordan de kan blomstre og bidrage til organisationen, siger Vibeke Jensen om udviklingen i den offentlige sektor i retning af at ansætte flere medarbejdere, der tidligere ville have haft svært ved at finde plads på arbejdsmarkedet. Og Vibeke Jensen taler af erfaring. Hun har 28 år på cv’et som beskæftigelseschef i Aarhus Kommune. I dag er hun chefkonsulent samme sted.

Tryghed og tillid er afgørende

At håndtere den stigende forskellighed blandt medarbejderne kræver en leder og en ledelsesstil, som skaber psykologisk tryghed, mener Vibeke Jensen. Hun har selv i sit virke som topleder erfaret, at tryghed og tillid er afgørende for både ledere og medarbejdere, når det handler om vellykket diversitet.

– Diversitet kan skabe flere udfordringer, fordi der skal tages forskellige hensyn. Men hvis der er tillid og tryghed, bliver du en bedre leder, og medarbejderne bliver bedre ledet, fordi I kan tale om det, der er svært. Og fordi de tør tage chancer og bidrage med nye ideer, hvilket i sidste ende giver bedre resultater.

Vibeke Jensen har gennem sin karriere oplevet mange forskellige typer medarbejdere og ser forskellighed som en klar styrke.

– Det er en fornøjelse at se, hvordan medarbejdere udvikler sig og bidrager til organisationen, selv når de viser sig at være lidt mere forskellige, end man først forventede. Jeg har fx oplevet, at medarbejdere, der viser sig at have autistiske træk, trives i en regnskabsafdeling. Nøglen er at matche medarbejdernes styrker med de rette opgaver. Det offentlige har den fordel, at der findes mange forskellige funktioner, hvilket gør det lettere at finde den rette plads til den enkelte.

Psykisk sårbarhed som udfordring

I dag spiller personlig robusthed en vigtig rolle, når man skal gøre sig gældende på en arbejdsplads. Og her kan fx psykisk sårbare unge med diagnoser som angst, depression og andre mentale problemer have svært ved at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.

– Her er vigtigt, at man har en god dialog med sin nærmeste leder og får tilrettelagt arbejdet, så det passer til ens behov. Men psykiske lidelser er et komplekst område, og derfor er det ekstra vigtigt med åbenhed, som samtidig kan være svær, fordi psykiske lidelser endnu i en vis udstrækning er tabubelagte, siger Vibeke Jensen.

Aarhus Kommune har i flere år haft en målsætning om, at op til 10 % af medarbejderne skal være ansat i forskellige ordninger, fx fleksjob og skånejob. Det ser Vibeke Jensen som udtryk for, at kommunen ønsker at være en rummelig og inkluderende arbejdsplads.

– Det er afgørende, at diversitet og inklusion integreres både i personalepolitikken og i organisationens værdisæt. Når forskellighed anerkendes som en kerneværdi, bliver det lettere at opnå succes. For at skabe en virkelig inkluderende arbejdsplads skal diversitet og rummelighed være centrale elementer i personalepolitikken, understøttet af ledelsen på højeste niveau. Samtidig er det vigtigt at være realistisk om, hvad der kan opnås, og fokusere på at skabe en rummelig arbejdsplads frem for at indføre kvoter.

Vibeke Jensen

Chefkonsulent i Aarhus Kommune. Tidligere beskæftigelseschef samme sted fra 1995 til 2023. Hun har en ph.d. i arbejdsmarkedsforskning og har deltaget i bl.a. Arbejdsmarkedskommissionen i 2007, Carsten Koch-udvalget i 2015 og senest i Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats i 2024.

Scroll to Top