Hvad har FN’s verdensmål om bl.a. klima og bæredygtighed med offentlig ledelse at gøre? Det tog professor Steen Hildebrandt og Bente Sorgenfrey, næstformand i FH, livtag med på Folkemødet.
Af Poul Lindholm og Marie Leth
Verdensmålene repræsenterer et nyt grundsyn på verdens udvikling: Alt på kloden er forbundet. Det stiller nye og komplekse krav til globale tiltag og lederskab. Og det begynder med det lokale lederskab og den enkelte: medarbejderen og lederen. Her er det vigtigste spørgsmål: Hvad kan den enkelte leder gøre for at fremme verdensmålenes helhedsansvar og bæredygtighed?
Sådan lød invitationen fra Fagbevægelsens Hovedorganisation til en debat om, hvordan og hvorfor vi som ledere konkret kan gøre en indsats i vores daglige virke og gå foran i arbejdet med verdensmålene og det håb, de repræsenterer.
BNP siger ikke nok om værdi og vækst
Det er ikke længere nok kun at måle og udtrykke værdi og vækst i form af bruttonationalproduktet. Der skal måles på flere parametre.
Det var et af hovedbudskaberne fra Steen Hildebrandt, ph.d. og professor emeritus på Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet. Han har i de senere år beskæftiget sig med ledelse og bæredygtighed, bl.a. i bøgerne Bæredygtig ledelse (2010) og Vækst og bæredygtighed (2014).
– Daglig ledelse er at arbejde med og at inddrage verdensmålene, så de ikke kommer til at hænge ude i periferien, konstaterede han.
Dilemmaet og udfordringen i at tænke globalt og fx klimavenligt som leder er, at i nogle lande kan det koste arbejdspladser, supplerede Bente Sorgenfrey, næstformand i FH. Det synspunkt hører hun, når hun i sit internationale arbejde i fagbevægelsen mødes med kolleger i bl.a. Østeuropa.
– Men samtidigt vil nye arbejdspladser jo opstå, når vi skal omstille os. Den erfaring har alle bare ikke endnu, sagde hun.
Livslang læring er et krav
Et andet perspektiv i at tænke bæredygtighed og ledelse sammen er læring og kompetenceudvikling, pointerede Steen Hildebrandt. Mange af os tager en uddannelse og starter så på et arbejdsliv. Men vi er nødt til at tænke i ’livslang læring’ og fylde på vores viden for at kunne følge med – også som ledere. Det kræver opkvalificering til mange og nye områder.
Som leder er det en spændende tankegang og udfordring at tænke globalt og inddrage verdensmålene i vores daglige ledelsespraksis. Debatten med Steen Hildebrandt satte verden i perspektiv – og mindede os om, at vi ikke længere kan se vores egen organisation eller afdeling som verdens navle.
Marie Leth er afdelingsleder i Jobcenter Aarhus, og Poul Lindholm er afdelingsleder på Lemvig Kompetenceværksted. Begge er medlem af bestyrelsen for Chefgruppen i HK Kommunal.