udgives i samarbejde mellem

Leder: Vi mærker trykket

Kravene til os ledere er mangfoldige, og vi indrømmer nødigt, hvordan det påvirker os. Tvivl og skyld er ikke noget, vi udstiller, men det påvirker vores beslutninger. Det skal vi stå ved.

Af Torben Hald, kontorchef i Lyngby-Taarbæk Kommune og formand for Chefgruppens bestyrelse, HK Kommunal

Som ledere skal vi helE tiden forholde os til hverdagens små dilemmaer, uden at lade os påvirke. Vi skal være skarpe, direkte, konfronterende, konfliktløsende, økonomisk bevidste, innovative og ikke mindst rummelige. Det er en temmelig stor buket af krav, vi selvfølgelig indfrier. Men ofte måske uden at reflektere over den påvirkning, disse krav har på vores dagligdag og personlighed – og ikke mindst på de beslutninger, vi træffer.

Vi er ledere, der ikke påvirkes, mener vi måske selv, og skulle vi blive det alligevel, indrømmer vi det ikke gerne. Vi vil nødig fremstå som svage. Vi er derfor faste i mælet og viser ikke de store følelser. Selv har jeg det sådan, at uanset hvordan jeg påvirkes, har det altid en konsekvens. Det kan godt være, at jeg ikke vil indrømme, at jeg bliver påvirket, men det gør jeg, uanset om jeg vil det eller ej. Og den påvirkning vil altid have indflydelse på de beslutninger, jeg træffer. For hvad nu, hvis jeg kunne have gjort noget lidt anderledes – havde det så været bedre? Jeg er sikker på, at sådan har mange af mine lederkolleger det også.

Lad os skille begreberne ad
Nu vil nogle måske spørge: Hvad vil jeg med det budskab? Faktisk er det ganske elementært. For vi er i en tid med øget konkurrence, skærpede krav til styring fra økonomerne, der, selv om de også har titel af leder eller chef ikke har direkte personlig ledelse eller kontakt til interessenterne, forventer, at vi implementerer deres løsninger fra dag 1. Løsninger, som påvirker medarbejderne med en forventning om, at de ændrer adfærd, fordi vi beordrer det. En til tider næsten umulig opgave. Det er den bare ikke i regnearkene eller i økonomernes systemer. Her spares raskvæk millioner i innovationens tegn. Mit spørgsmål er: Er det de bedste beslutninger, vi træffer? Er vores effektivitet god nok , hvis vi måske mangler ’noget’?

Det vil klæde økonomerne, hvis de kunne vise respekt for de forskellige ledelsesniveauer og inddrage dem i løsningerne, inden en endelig beslutning træffes. Især når vi som direkte ledere bagefter skal stå på mål for den. Så ville vi langt bedre kunne håndtere det modspil, vi mødes med, og dermed også opleve en mindre følelse af skyld og en stærkere oplevelse af at kunne påvirke konsekvenserne af de beslutninger, der træffes højere oppe i systemerne – og omsætte dem til konstruktive og effektive løsninger i hverdagen.

Det vil klæde økonomerne, hvis de kunne vise respekt for de forskellige ledelsesniveauer og inddrage dem i løsningerne, inden en endelig beslutning træffes.

I dette nummer af bladet sætter vi både fokus på begrebet ’skyld’ i ledelse og på, hvordan man skaber effektive ledelsesgrupper. Jeg håber, det kan hjælpe os som ledere med at stå fastere i den orkan, vi ofte befinder os i.

Scroll to Top