Feedback fra medarbejderne, ny viden og at formulere sit eget ledelsesgrundlag kan hjælpe til at holde ledermusklen i form, mener Lotte Bøgh Andersen, professor i statskundskab og leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
Af journalist Tine Sejbæk // tinesejbaek@gmail.com
Reflekter over din viden og erfaring, skrid til handling og få feedback fra dine medarbejdere. Det er ifølge professor og ledelsesekspert Lotte Bøgh Andersen redskaber til, hvordan du håndhæver din ret til at ʼøve digʼ som leder – i samarbejde med dine medarbejdere.
– Man kan øve sig ved først at tage udgangspunkt i sin egen erfaring og generelle viden og ʼoversætteʼ den viden til sin egen situation som leder. Og så kan man løbende bede om feedback på sin ledelse fra kolleger og medarbejdere, siger Lotte Bøgh Andersen, som også er tidligere medlem af Ledelseskommissionen og nu en del af ledelsen bag Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet.
Hvis man ikke får feedback og overvejer, hvordan man handler bedre nu end før, oplever medarbejderne, at deres chef bliver dårligere.
Fra vision til daglig praksis
Et eksempel kan være en leder fra beskæftigelsesområdet, som har læst, at alle ledere bør have en klar vision for arbejdet. Kommunens vision er fx, at borgerne skal i varig beskæftigelse, bl.a. ved at skabe en relation mellem borgere og virksomheder. Gennem dialog og feedback fra de ansatte bliver lederen klogere på, hvordan visionen bliver realiseret. Lederen inviterer til feedback på spørgsmål som: ”Hvad ønsker I hjælp til for at kunne udføre opgaven?”.
Hvorfor er det vigtigt at øve sig som leder?
– Hvis man ikke får feedback og overvejer, hvordan man handler bedre nu end før, oplever medarbejderne, at deres chef bliver dårligere. Ved at prioritere ledelsesudvikling lykkes man samtidig bedre med sine mål. Ellers falder man let tilbage i rutiner og bliver mindre synlig for medarbejderne.
Lotte Bøgh Andersen mener, man skal turde fejle på vejen til ny erfaring.
– Selvfølgelig kan man lære af sine fejl såvel som af sine succeser. Det handler om at turde gøre tingene på en ny måde. Og her skal der selvfølgelig være forståelse for, at ikke alle nye ting går godt, siger hun.
Formuler dit personlige ledelsesgrundlag
Også efteruddannelse er ifølge Lotte Bøgh Andersen vital. Det giver frisk benzin, som bliver til udvikling i samarbejde med medarbejderne. Samtidig møder man andre praktikere og kan tale om, hvad der virker og ikke virker i ens organisation.
Som en del af at blive mere tydelig – og øve sig – kan man også skrive et personligt ledelsesgrundlag.
– Og her er det optimalt at dele det skriftlige grundlag med kolleger og ansatte, så det ikke blot samler støv i skuffen. På den måde bliver grundlaget brugt til at få feedback og selvfølgelig holde sig selv fast på, hvilke gode ting man gerne vil gøre, siger hun.
Grundlaget skal passe til ledelsesopgaverne og ens personlighed. Og så kan man rette det til i dialogen med medarbejderne. På Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse har alle fire ledere, Lotte Bøgh Andersen inklusive, formuleret et fælles ledelsesgrundlag ud over deres personlige grundlag. Derefter har de fået feedback og indarbejdet den.
– Og så skal vi selvfølgelig ud og gøre det, vi skriver, vi vil, siger hun.
Se Lotte Bøgh Andersens ledelsesgrundlag her