udgives i samarbejde mellem

whatshot_ny
Spot en leder:
Før-lederprogram fanger 
medarbejdere med lyst til ledelse

Før-lederprogram fanger medarbejdere med lyst til ledelse

Spot en leder: Hvordan afklarer og ruster man dygtige medarbejdere til at blive ledere? I trekants­området er man gået sammen om programmet På vej til ledelse. Tredje hold ledere in spe er snart færdige, og erfaringerne er gode.

Af journalist Tine Sejbæk  |  tinesejbaek@gmail.com  |  Foto: PR

Fordelene falder nærmest over hinanden, når Lene Bruun, leder af HR og sundhedsstab i Billund Kommune, svarer på, hvorfor det er vigtigt at afklare og uddanne ansatte til ledelse.

Med en række andre kommuner, bl.a. Vejle og Fredericia, er de gået sammen om før-lederprogrammet På vej til ledelse. Hver kommune har tre gange sendt ansatte afsted på et forløb, og snart har 76 været igennem processen, der løber over et halvt år. Dygtige medarbejdere bliver spottet eller melder sig selv til at snuse til, om ledelse er noget for dem.

– Lige nu har vi rekrutteringsudfordringer overalt. Vi har brug for dygtige folk, også på leder­niveau. Via et før-lederprogram kan man få gjort nogle kronprinsesser og -prinser klar i 
kulissen, hvis de nuværende ledere holder op. Det er en stor fordel at have en pipeline af dygtige folk, der allerede kender den organisatoriske kultur, siger Lene Bruun.

Under forløbet er der et to dages internat og derefter to separate kursusdage. Mellem mødegangene får man opgaver, hvor man prøver ledelse af i egen organisation, og man har samtaler med sin leder undervejs uden dog at være selvskrevet til et lederjob efter forløbet.

– Men man kan fx øve sig i at få mere ansvar eller overtage nogle af sin leders opgaver, siger Lene Bruun, der estimerer, at cirka ni personer fra forløbet er indtrådt i lederjob indtil videre.

Mere afklaret om egen ledelse

Ifølge Lene Bruun er en af de positive effekter af På vej til ledelse også, at når medarbejderen får større indsigt i ledelse, forstår vedkommende bedre beslutninger, der før måske virkede ulogiske.

– Den ansatte får viden om, hvad der foregår inde i ledelsesrummet, uanset om vedkommende selv ender som leder eller ej.

Hun ser også programmet som en måde at fastholde dygtige folk.

– Måske er der ikke et lederjob lige nu. Men en mulighed kan så være at lægge lidt mere ansvar ind i deres nuværende stilling. Man kan spørge medarbejderen: “Har du lyst til at overtage en af mine opgaver i en periode – med mig som sparringspartner?”.

Derudover bliver man som leder også selv klogere på ledelse, når man sender sine med­arbejdere afsted.

– Hvis jeg taler om personligt lederskab med en ansat, er jeg nødt til at reflektere over mit eget personlige lederskab. Så alle opnår udvikling – ikke kun medarbejderen, fastslår Lene Bruun.

Samtaler undervejs er givtige

Hvad så, hvis medarbejderen – efter at være blevet afklaret og rustet – bare smutter til en lederstilling i en anden kommune?

– Det er jo fint, hvis de smutter til en af de andre kommuner i trekants-samarbejdet. Og ja, det har også været nyttigt, selv om de smutter langt væk. For hvis vi ikke gør noget via sådanne talent­programmer, tager de dygtige medarbejdere også andre steder hen.

Tilbagemeldingerne fra På vej mod ledelse er ifølge Lene Bruun meget positive, både fra ansatte og ledere. Lederne synes, det giver gode dia­loger med medarbejderne.

– Og mit indtryk er, at de fleste ansatte bliver afklaret med, at ledelse faktisk er en interessant vej at gå. Nogle få finder ud af, at det ikke er dem – og det er også en fin indsigt at få. De ansatte oplever også, at det er dejligt at være på hold med andre medarbejdere, der har de samme tanker om at prøve kræfter med ledelse. Og de synes, samtalerne undervejs med deres egen leder er virkelig givtige. 

 

Scroll to Top