udgives i samarbejde mellem

Langtidsholdbar ledelse: Lad dig ikke friste af nemme løsninger

Vejen til motiverede medarbejdere, lavt sygefravær og de ekstraordinære resultater går gennem langtidsholdbar ledelse. Her er fem gode råd til, hvordan du skifter udløbsdatoen på din ledelse ud med en langtidsholdbar version.

Af Yvonne Evers og Maiken Vørs Jeppesen

Måske genkender du scenariet: Kalenderen er kriseramt, og faktorer og folk omkring dig styrer din daglige tid og prioriteringer som leder. Dét, du inderst inde ved, er det rigtige at gøre, og som både du og dine medarbejdere sukker efter – mere tid, nærvær og fordybelse i din daglig ledelse – går gang på gang fløjten til fordel for overfladisk symptombehandling og ’nemme’ løsninger i et forsøg på blot at følge med. 

Nu skal vi selvfølgelig ikke gøre os til eksperter på din ledelse, men scenariet er ét, vi ofte møder i vores arbejde med travle ledere. Vi kalder det for ’kortsigtet ledelse med en udløbsdato’. Hvorfor? Fordi du i en presset hverdag mange gange kun har mulighed at gøre dét, som er effektivt, hurtigt og nemt – lige nu og her. 

Problemet er indlysende nok, at løsningerne og denne måde at lede på ofte kun er effektiv og holdbar på helt kort sigt.

Problemet er indlysende nok, at løsningerne og denne måde at lede på ofte kun er effektiv og holdbar på helt kort sigt. Og at du som leder kan opleve at sidde tilbage med en frustrerende følelse af aldrig rigtigt at nå ind til kernen. 

Langtidsholdbar ledelse kræver mod 

Hvis du skal skabe mærkbare resultater med god effekt – også på lang sigt – så kræver det, at du har modet til at dykke ned under den symptomfyldte overflade og tage fat dér, hvor det nogle gange bliver svært. For det er her, du flytter noget – når du gør op med den hverdag, hvor der er for kort fra beslutning til handling.

Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvordan? Nogle gange kan det være nogle ganske få målrettede greb, der skal til, og andre gange tager det lidt længere tid at komme hele vejen rundt – og nå frem til det, vi kalder langtidsholdbar ledelse. Vores påstand er, at langtidsholdbar ledelse skaber en effektiv organisation med proaktive medarbejdere, og hvor I sammen sætter de rigtige mål og skaber de stærke resultater, som skal føre organisation og kerneopgave ind i fremtiden. 

FAKTA

5 trin til langtidsholdbar ledelse

1. To do or not to do: Tag styring over dine ledelsesrammer. Bliv afklaret om dine strategiske ledelsesprioriteter og -rammer. Det handler ikke kun om at gøre det rigtigt, men i særdeleshed om at gøre det rigtige. Kortlæg dit ledelsesrum, forstå og arbejd målrettet med mekanismerne i din organisation, lav en not-to-do-liste og vælg de møder og opgaver fra, som ikke bidrager konstruktivt til din ledelse.

2. Klædt på til fremtiden: Udvikl de rette ledelseskompetencer. Sørg for at udvikle din lederstil og dine ledelseskompetencer, så du kommer på forkant. En leder, som går forrest med at udvikle sig, har det bedste afsæt for at udvikle sine medarbejdere og sin organisation. Bring dig selv på forkant med opdateret viden om, hvad fremtiden kalder på af lederkompetencer, og hvordan du effektivt kan udvikle din lederstil og ledelsesområde.

3. 360graders strategisk ledelse: Skab effektive ledelsesresultater. Ledelse foregår ofte i et krydsfelt af interesser, og som leder stilles du konstant over for dilemmaer og paradokser i din ledelse. Medarbejderne kigger opad og forventer, at du som leder går forrest for at løse problemerne. Du kan gøre din ledelse modstandsdygtig og stærk ved at gøre de ubevidste processer i organisationen mere bevidste og arbejde strategisk med at målrette din ledelsesindsats i et 360graders ledelsesperspektiv. Du skaber stærke resultater og øger din indflydelse som leder, når du ikke kun leder nedad, men også spiller din chef og resten af organisationen gode ved at lede op, ud og på tværs.

4. Tag ejerskab til dit lederskab: Dit lederskab bliver tydeligt med proaktive ledelsesværdier. Lederskab skaber følgeskab, når du som leder vælger ledelse proaktivt til og beslutter dig for, hvad du kan stå på mål for som leder. Hvis du er gået på kompromis med dine ledelsesværdier alt for længe nu, så er det på tide at gøre dit ledelsesgrundlag skudsikkert, så du er 100% afklaret med, hvad du kan stå inden for. Brug tid på at finde ind til dit ’ledelses-DNA’ og sig det højt til dine omgivelser.

5. Planlæg drømmerejsen: Med en tydelig ledelsesvision bliver det lettere at finde vej til målet. I hverdagens travlhed tager de færreste sig tid til at forholde sig til andet end de forhåndenværende opgaver. Få snuden op af sporet og forhold dig til, om sporet reelt leder dig og dine medarbejdere på rette vej? Har I indstillet kompasset på den rette kurs? Planlæg drømmerejsen, som vil lede jer på rette vej og hav forventninger til fremtiden med en tydelig og kommunikeret vision. Når indstillingen af din ledelses-GPS bliver så skarp og utvetydig, så bliver det motiverende og engagerende for dine medarbejdere og langt lettere at tage med på rejsen og finde vej til målet sammen med dig.

EKSPERTER I LANGTIDSHOLDBAR LEDELSE

Maiken Vørs Jeppesen er ledelseskonsulent og ejer af konsulenthuset HRip og internationalt uddannet facilitator. Mangeårig underviser, proceskonsulent, coach og foredragsholder med speciale i udvikling af mennesker, teams og organisationer. 

Yvonne Evers er erhvervspsykologisk rådgiver, NLP Master Practitioner og uddannet coach. Mangeårig underviser, tidl. ansat i den offentlige sektor og i det private erhvervsliv som HR-chef og HR-direktør.

Scroll to Top