udgives i samarbejde mellem

At være leder er én lang selvudviklingsrejse

Ledende lægesekretær Lene Norre troede, at det var nemmere at blive leder for sine tidligere kolleger, end det var. Hun havde heller ikke forestillet sig, at hun skulle arbejde med selvudvikling som ny leder. Men hun er blevet meget klogere på sig selv og er vokset med opgaven.

Af journalist Annette Aggerbeck |  annette@aggerbeck-kommunikation.dk

Jeg blev overrasket over, hvor meget min person bringes i spil som leder. Jeg er lige startet på en formel lederuddannelse og er blevet meget bevidst om mine blinde punkter og mine udviklingsområder, som bliver sat mere til skue i et job som leder, end når man er basismedarbejder og er en del af et team. Der er nogle personlige sider af mig, som jeg ønsker at udvikle for at blive en endnu bedre leder. Man kommer virkelig ind og mærke sig selv på en ny måde.

FAKTA

Hvad ville du gerne have vidst, inden du blev leder?


Set i bakspejlet er vi alle kloge. Men hvad ville have været hjælpsomt at vide som ny leder
i jobbet? Hvad var overraskende svært, let – eller bare overraskende? I denne serie beder vi erfarne ledere se tilbage på deres debut udi ledelse og dele indsigter.

Hvad kom bag på dig som ny leder?

– Det kom mest bag på mig, at der var så mange aspekter i ledelsesopgaven, jeg ikke kendte til. Før jeg blev leder, var jeg stedfortræder i samme afdeling og tænkte, at jeg nok allerede var bekendt med mange af opgaverne. Det viste sig, at der var langt flere opgaver, end jeg havde troet. Jeg havde også forestillet mig, at det ville være nemmere at blive leder, end det var, når jeg kendte medarbejderne i forvejen. Så jeg har måttet arbejde meget med at finde min plads og sætte grænser.

Jeg har lært, at jeg godt kan magte opgaven. Min selvtillid er vokset. Jeg er også blevet klar over, at jeg som leder altid vil befinde mig på en lang selvudviklingsvej.
Lene Norre, Ledende lægesekretær på Aalborg Universitetshospitals radiologiske afdeling

Hvad ville have hjulpet dig?

– Jeg ville ønske, at jeg ikke havde lagt ud med en overbevisning om, at jeg først er en succes som leder, når alle udfordringer er løst. For der vil altid være udfordringer i en stor organisation og en medarbejderstab som min på 48. Min overbevisning gjorde, at jeg i starten ikke følte mig som en succes, og at jeg blev i tvivl om, hvorvidt det var det rette for mig at være leder. Jeg fik et forløb hos en coach, der bad mig parkere den tvivl: ”Du bliver aldrig forankret i at være leder, hvis ikke du bestemmer dig for, at du er leder”, sagde coachen. Her lærte jeg at sætte mig mål og delmål, så jeg kan få små succeser i hverdagen. Det ville have hjulpet mig meget at have haft en coach helt fra starten.

Hvad har du lært om dig selv?

– Jeg har lært, at jeg godt kan magte opgaven. Min selvtillid er vokset. Jeg er også blevet klar over, at jeg som leder altid vil befinde mig på en lang selvudviklingsvej. Før jeg blev leder, troede jeg fejlagtigt, at ledere ikke lod sig gå på af medarbejdernes svære følelser. Men jeg har lært, hvor vigtigt det er for mig at kunne rumme andres følelser og samtidig være bevidst om ikke at lade mig involvere for meget i mine medarbejderes følelsesliv. Det er en svær balancegang.

LENE NORRE

Lene Norre, 37 år. Ledende lægesekretær på Aalborg Universitets­hospitals radiologiske afdeling siden 2018. Før det lægesekretær samme sted. Uddannet i 2013. Oprindelig kontoruddannet i en privat virksomhed.

Scroll to Top