udgives i samarbejde mellem

Afdelingsleder: Vi laver cirkelformede, letopløselige strukturer

Afdelingsleder: Vi laver cirkelformede, letopløselige strukturer

AF JOURNALIST TINA JUUL RASMUSSEN | TINA@JUUL-KOMMUNIKATION.COM

Troels Van Dijk, afdelingsleder i Slagelse Kommunes jobcenter, har gennemført træningen som sociokratifacilitator. Og for ham giver det fuldstændig mening at tænke i de baner, som tankesættet tilbyder.

– Det taler direkte ind i, at vi lever i en accelererende og konstant foranderlig verden. Den tidsalder, vi lever i nu, består af permanent midlertidighed. Og corona som isoleret case viste os, at også den tilstand var midlertidig, men at den forandringskapacitet, vi har i os, afspejler, hvordan samfundet har været i lang tid: konstant foranderligt. Derfor er den faste hierarkiske struktur svær at bevare i fremtiden. Så når Gary Hamel siger, at mennesker er ukuelige, men vores organisationer ikke er det, er det præcis, hvad jeg taler om.

Tag bare jobcentrene som eksempel, siger Troels Van Dijk.

– Nu har vi haft dem i 14 år. Det er nok til, at vi tror, at vi altid vil have jobcentre. Eller …? Det tror jeg ikke nødvendigvis. Men så længe vi har en opgave, vi mener skal løses – velfærd – er der brug for nogle strukturer omkring det. I Slagelse Kommune prøver vi nu at lave dem cirkelformede og letopløselige.

Som daglig leder for medarbejdere i jobcentret er det stadig Troels Van Dijks opgave at være transparent i den forandring, som er undervejs.

– Det skal jeg være, så tidligt jeg kan som leder, fordi det her er ikke for alle. Og vi skal vise respekt for dem, som har det bedst med, at alt er som før, så de i så god tid som muligt kan skifte job, hvis det er det, de vil. For bevægelsen her i Slagelse Kommune er ustoppelig. Jeg er i gang med at bryde mine kasser ned, så de kan passe til fremtidige cirkler, men vi arbejder videre i den gamle struktur, indtil det bliver meningsfuldt for den enkelte at gå over i cirkler.

Og Troels Van Dijk har også medarbejdere, som rækker hånden op for at være med.

– De har ikke fået et valg om, hvorvidt de synes, at det her er en god idé. Men de har fået valget om, hvorvidt de vil være med i den gode idé, og mange har allerede tilkendegivet, at de gerne vil være med i næste runde af facilitatortræningen.

Læs også Troels Van Dijks leder om fremtidens organisationsformer her

Scroll to Top