udgives i samarbejde mellem

Følg mig!

Ceremonimester hos hoffet, Kim Kristensen, har skrevet en nærværende, klog og spændende bog om ledelse og følgeskab, som vækker til eftertanke.

Af Kurt Klaudi Klausen

Hvad ved dronningens ceremonimester om ledelse, og hvorfor læse endnu en bog om ledelse? Fordi Kim Kristensens bog Følg mig. Ledelse fra fronten er en ærlig bog, der gennemsyres af selvindsigt, engagement, troværdighed og nærvær – akkurat som ledelse bør være det. Den bidrager til ledelsesdebatten med klare budskaber om, hvad der skal til, for at ledere kan træde i karakter som de bedste og skabe toppræstationer. Når bogen er ærlig, knytter det sig til, at Kim Kristensen bruger sine egne erfaringer og tør stå ved sine fejl – akkurat som ledere bør gøre det.

Lederen tør sige: ”Følg mig!”

Lederskab forudsætter følgeskab. En leder vil simpelthen ikke kunne træde i karakter og udrette noget uden følgere, og uden at medarbejderne respekterer og ønsker at arbejde sammen med deres leder. Og respekt er ikke noget, man får foræret med rang og titel. Det er noget, man skal gøre sig fortjent til. Det er hele udgangspunktet for Kim Kristensens bog om ledelse, og han er selv en respekteret og troværdig leder. Derfor er der grund til at lytte til hans erfaringer og budskaber.

Hvad er det så, der skaber følgeskab? Ja, det er blandt andet, at ledere tør træffe de nødvendige beslutninger og tør lede fra fronten ved at gå foran og sige: ”Følg mig!”. Når det hele ser sort ud og virkelig brænder på, er der kun én chef. Så duer involvering og gruppearbejde – hvor godt det end kan være i andre situationer – ikke. Så må man sætte sig selv i spil og lede ved eksemplet, er bogens budskab. Men også, at man som leder må evne at lytte til og drage omsorg for sine medarbejdere – ledere skal være tjenere!

Bogen er skrevet på baggrund af de erfaringer, Kim Kristensen har gjort sig som leder, ikke mindst som officer og chef for den danske bataljon i Helmandprovinsen i Afghanistan. Man kan selvfølgelig altid diskutere, om man kan overføre erfaringer fra så ekstreme situationer som dem, der drejer sig om liv, død og overlevelse, til andre mere fredelige og dagligdags ledelsessituationer. Men i bogen forsøger Kristensen af uddrage generelle principper om god ledelse af sine personlige erfaringer, uden at de bliver hverken lommefilosofiske eller selvfølgelige.

Gør som hjertet tilsiger

Bogen er i det hele taget manende læsning og tankevækkende. Man efterlades ikke uberørt – ja, ofte med en klump i halsen og en tåre i øjet. Samtidig udfordres tidens rationelle og evidensbaserede løsen, som når det slås fast, at man i tvivlstilfælde skal lytte til både hjernen og hjertet. Og at man, hvis der ikke er overensstemmelse dem imellem, skal gøre, som hjertet tilsiger.

Kim Kristensen har noget på hjerte. Ja, man kan læse bogen som en opsang til lederne og den brede offentlighed. Bogen har ikke blot klare budskaber om ledelse. Der rettes også en skarp kritik af meget af det, der sker rundtomkring, og som rammesætter ledelse i disse år. Der er ifølge Kim Kristensen i disse år for lidt lederskab og for meget administration. Der er brug for administratorer, men regnearksledelse skaber ikke nytænkning og engagement. Det gør lederskab, og det er, hvad landet har brug for, både i det private og offentlige. Kim Kristensen kan sige det med overbevisning, fordi han selv var ’sagsbehandler’, indtil han mødte lederskabet hos sig selv, og det har han taget ved lære af.

Jeg giver bogen min varmeste anbefaling: Den er ikke blot rettidig og til at blive klog af – den er tilmed spændende.

Følg mig. Ledelse fra fronten af Kim Kristensen, Politikens Forlag, 2015.

 

 

Scroll to Top