udgives i samarbejde mellem

Skab teamspirit på møderne

TEMA: 5 tricks til at skabe teamspirit på møderne

En vej til at skabe succesfulde teams er at holde møder, som ikke følger den traditionelle skabelon.

Af journalist Thomas Davidsen //  thomas@oneopenspace.dk

Danskerne går til rigtig mange møder. Og med god grund – for møder er uundværlige, mener mødeekspert Bo Krüger.

– Det er jo her, vi deler viden, får ideer og træffer beslutninger. Hvis de ellers gør det, de skal, så kan møderne få både et team og en hel virksomhed til at hænge sammen og finde sin retning.

Men flere undersøgelser viser samstemmende, at mange medarbejdere oplever møder enten som ren spild af tid eller i hvert fald, at de kunne være meget bedre og mere effektive. Det er beskæmmende, mener Bo Krüger.

– Hvis man holder det ene dårlige møde efter det andet, er det ikke bare en indikation på et team, der ikke har succes. De dårlige møder skaber også deres egen virkelighed i en grad, så de i værste fald kan ødelægge et team, hvor et af de vigtigste touchpoints jo netop er møderne. Bl.a. har den amerikanske psykologiprofessor Barbara Fredricksons forskning vist, at hvis disse touchpoints er utrygge og ineffektive, kan det have en nedbrydende effekt på teamet, siger Bo Krüger.

Et gennemgående problem er, at de fleste møder afvikles efter samme skabelon – med samme rutiner og uvaner hver gang.

– Man kommer ind i et møderum, sætter sig omkring et bord, og hvis man er heldig, er der en mødeleder. Og så går man i gang med dagsordenen og følger så ellers talerlisten dernedad. Det er en udmærket form til nogle formål, men bestemt ikke til andre. Når man går efter en talerliste, sker der nemt det, at folk taler i lang tid, når de får ordet. Der opstår flaskehalse på at få ordet, og det kan kvæle al kreativ dynamik, påpeger Bo Krüger.

Fem tips til mere dynamiske møder

Så hvis man skal have folk til at være kreative, skal man få dem til at forlade deres positioner – og bringe hele gruppen i spil. Derfor har han disse fem tips til at skabe dynamik på møderne:

  1. Hold minimøder i det store møde, hvor man vender sig mod sidemanden og
    diskuterer emnet, før man vender tilbage til plenum.
  2. Byt plads. Folk sætter sig typisk i overensstemmelse med hierarkier og alliancer, som lægger grunden til en fastlåst positionering.
  3. Hold stående møder. Eller rejs jer midt i mødet og gå op til en tavle.
  4. Hold gående møder. Undersøgelser fra Stanford University i USA har vist, at walk and talk giver 60 % flere ideer.
  5. Oparbejd incitamentsstrukturer, der får medarbejderne til at kultivere fællesskabet, fx ved at fejre succeser med oplevelser og uddannelse, der styrker teamet, belønne som en ‘overraskelse’ efter endt dåd, give teamet større frihed og mere autonomi, give nye meningsfyldte og spændende udfordringer og gøre noget, der knytter bånd i teamet som en middag, en studietur eller en fælles fridag.
Scroll to Top